Kati Hyvönen: Kyläluuta tuo kohtaamisia kylille

Kyläluuta-messuilla tuodaan asukkaille tietoa yhdistysten toiminnasta sekä Soiten etä- ja kotipalveluista. Teemana ovat hyvinvointia tuovat tai kotona asumista auttavat, maalla asumista yhteisöllisyyden tai yhteistyön avulla tukevat asiat. Tapahtumat ovat hyvä kanava välittää tietoa kylille ja kyliltä. Ne ovat myös hyvä tapa maakunnallisille toimijoille saada suorat kontaktit ihmisiin eri kunnissa: esillä olevat toimijat saavat arvokasta palautetta ja innostavia kohtaamisia.

Kyläluuta-tapahtumia koordinoi Keski-Pohjanmaan verkostojärjestö Kosti ry, ja tapahtumia isännöi aina paikallinen yhdistys. Yhteistyössä tapahtumissa on Soite sekä Keski-Pohjanmaan alueella toimivia yhdistyksiä ja hankkeita, enimmillään esittelijöitä on ollut lähes kolmekymmentä. Paikallisten toimijoiden ansiosta joka paikkakunnalla tapahtumasta tulee aina oman näköinen. Tapahtumia ovat värittäneet esitykset, arpajaiset, persoonalliset tarjottavat, kotiseutuyhdistykset ja aktiivisesti keskusteluun heittäytyneet kävijät. Kosti ry sopii paikat, aikataulut ja maakunnalliset esittelijät sekä valmistaa mainos- ja tiedotusmateriaalit, paikallinen taho tiedottaa asukkaita ja paikallisyhdistyksiä, sekä järjestää tapahtumalle tilan.

Syksyllä 2021 aloittanut Kyläluuta on jo pyyhkäissyt Kälviän Jokikylällä, Kannuksen Eskolassa, Yli-Lestillä, Perhossa, Toholammilla ja Pulkkisen kylällä. Kylillä yhdessä tekemisen voima näkyy ja ihmisten omatoimisuus näkyy. On ihmisiä, jotka kantavat pöytiä, seisovat pöytien takana esittelemässä, heidän ansiostaan kylätalot pysyvät lämpiminä, kävijät saavat tuoretta kahvia. Kaikista näistä teoista koostuu muillekin kokoontumispaikka, yhteisö, johon kuulua. Mahdollisuus päästä kohtaamaan keskipohjalaisia näissä yhteisöissä on ollut Kyläluudan toimijoille arvokasta.

Kosti ry:n tavoitteena on lisätä järjestöjen verkostoitumista ja tukea toiminnan kehittämisessä. Kyläluuta- toimintamalli on kehitetty yhdistysten ja Soiten yhteistyönä, ja se esitellään maanlaajuisesti Innokylän yhteisen kehittämisen ja tiedon jakamisen sivustolla innokyla.fi. Ole yhteydessä, jos toivot Kyläluutaa omaan kuntaasi ja kylääsi, syksyllä luuta pyyhkäisee jälleen!

Kati Hyvönen
Järjestöpäällikkö
Kosti ry
Alueellinen verkostojärjestö Keski-Pohjanmaalla
050 3385772 tai kati.hyvonen(at)kostiry.fi

jutut


Posted

in

,

by