Tervetuloa kylään!

Tälle sivulle kokoamme tietoa jäsenkylistämme.

Mikäli oman kylänne tiedot puuttuvat, ne voi ilmoittaa sihteerillemme paivi.paananen(a)kpkylat.fi. Toivomme jäsenkyliltä seuraavat tiedot:

  • Mahdollisen nettisivun ja sometilien osoitteet, halutessanne myös yhteystiedot
  • Lyhyt kuvaus kylästä / yhdistyksestä (max 100 sanaa)
  • Halutessanne muutama kuva kylältä ja sen toiminnasta (1-5)

Puuttuuko kyläsi listalta? Tervetuloa jäseneksi!

Marjusaari – Kannisto

Marjusaari – Kannisto kyläyhdistys ry

Eskola

Eskolan Kyläyhdistys ry

Eskola on valittu ainoana kylänä Suomessa kaksi kertaa valtakunnalliseksi vuoden kyläksi. Se on tunnettu kuuluisasta kesäteatteristaan sekä aktiivisesta ja ennakkoluulottomasta kyläkehittämisestään. Eskolan kulttuurinen ylpeys on myös metsäratahistoria, jota kyläyhdistys vaalii.

eskolan.kyla(a)kotinet.com

https://www.eskolankyla.fi

Mutkalampi

Mutkalammin kyläyhdistys ry

Mäkiraonmäki / Kirkonkylä

Kotiseutuyhdistys Kannus-Seura ry 

Kannuksen kotiseutuyhdistys Kannus-Seura ry:n tarkoitus on tallentaa paikkakunnan historiaa kuvin, sanoin ja vanhoja työtapoja esillä pitäen. Vuosittain pidettävät kotiseutujuhlat kokoavat entiset ja nykyiset kannuslaiset Sofian lavalle Mäkiraonmäelle. Juhlapäivänä palkitaan kunniakirjalla yksityinen henkilö ja yhteisö, jotka ovat edistäneet yhteisöllisyyttä ja tehneet Kannusta tunnetuksi. Perinteiden vaaliminen kuuluu vahvasti seuran toimintaperiaatteisiin unohtamatta kuitenkaan tulevaisuuteen katsomista.

Kannus-Seura kotiseutuyhdistys -Facebook sivu

Välikannus

Välikannuksen kyläyhdistys ry

Jylhä

Jylhän maamiesseura ry

Jylhän kylätalo -Facebook sivu

Köyhäjoki

Köyhäjoen kyläyhdistys ry

 Toiminnan keskuksena on kylätalo, joka paremmin tunnettu Mäntymajana. Talo on rakennettu vuonna 1969 kyläläisten harrastus- ja juhlanviettopaikaksi. Mäntymajaa vuokrataan myös kylän ulkopuolella asuville juhla- ja tapahtumakäyttöön. Talosta löytyy myös kuntosali joka kyläläisten vapaassa käytössä.

Köyhäjoki on noin 250 asukkaan kylä Kaustisella. Sijaitsee noin 12 kilometriä kuntakeskustasta itään. Asutusta Köyhäjoella on ollut 1700-luvulta lähtien. Nykyään asuttuja taloja hieman päälle 90. Köyhäjoki on myös kylän läpi virtaava joki, jota asutus myötäilee. Kylä on tunnettu vahvasta talkooperinteestä ja yhteistoiminnasta. Kyläläisten käyttöön on rakennettu laavuja ja Lapinharjun kota sekä näkötorni. Talvisin kyläläiset pitävät myös hiihtoladut kunnossa.

Köyhäjoki – Facebook-sivu

Köyhäjoki mutta rikkaat rannat”.

Nikula

Kylän sydän ry

Puumala

Kyläkeidas ry

Puumala on noin 500 asukkaan kylä Kaustisella. Puumalan kylä sijaitsee 1,5–4,0 kilometrin etäisyydellä Kaustisen kuntakeskuksesta Kokkolan suuntaan. Nykyinen Puumalan kylä muodostuu useista kyläkunnista: Kausse, Luomala, Puumala, Niittuskuru, Känsälä ja Paavola. Kylään johtavalle Puumalantielle pääsee valtatie 13:sta kahdesta eri liittymästä. Toinen keskeinen väylä on Puumalantiestä Nikulan kylään johtava Kivisillantie. Kylän maisema rakentuu Perhonjoen varren ja sen lähialueen moninaisiin asuinpaikkoihin, kyläteihin, viljelyspeltoihin ja metsäsaarekkeisiin.

Puumalassa on koulu, jossa on oppilaita myös naapurikylistä. Kyläyhdistyksenä toimii Kyläkeidas ry, joka on perustettu 1998. Kyläyhdistys omistaa kyläverkon ja vuokraa sitä edelleen operaattorille, joka puolestaan vastaa yhteyksistä loppukäyttäjille. Puumalan vanhalla kyläraitilla sijaitsee kylätalona toimiva Lautamiehentalo.

pj, Matti Mustajärvi, matti.mustajarvi(a)kaustinen.fi, 040-7063232

www.kylakeidas.fi

Salonkylä

Salonkylän nuorisoseura ry

Salonkylä on viihtyisä ja idyllinen maalaiskylä Kaustisella, Perhonjoen kainalossa. Kylä sijaitsee 12 km etäisyydellä Kaustisen keskustasta ja 35 km etäisyydellä Kokkolasta, valtatie 13 varrella. Kylä on tunnettu yhteisöllisyydestään – Salonkylässä vallitsee vahva talkoohenki. Kylän sydän on 2000-luvulla täysin peruskorjattu nuorisoseurantalo, jossa järjestetään vuoden mittaan monipuolisesti erilaisia tapahtumia. Erityisesti seura on tullut tunnetuksi viime vuosina menestyksekkäästä kesäteatteritoiminnasta. Salonkylän Nuorisoseura ry toimii Salonkylän ja Viiperin kylien alueella. Toimitalon ylläpitämisen ja erilaisten tapahtumien ohessa yhdistys ylläpitää myös Matin poloku -luontoreitistöä. Toiminta-alueella on noin 140 taloutta. 

Salonkylän Nuorisoseura – Facebook-sivu

Salonkylän kylävideo

Matin poloku -luontoreitin esittely

Kunnan vapaat tontit Salonkylässä

Vintturi – Tastula

Vintturin ja Tastulan kyläyhdistys ViTatiimi ry

Kyläyhdistys ViTatiimi ry järjestää kylillä monipuolista toimintaa ja ylläpitää kylätaloa osoitteessa Vintturintie 487. Kylätaloa voi vuokrata erilaisiin tapahtumiin ja tarvittaessa yhdistyksestämme löytyy tilaisuuksiin myös kokit.

Kylien välillä kiertää ViTarinki-luontopolku, jonka varrella on kaksi laavua.

Tiedotamme toiminnastamme Facebookin ja yhdistyksen WhatsApp-ryhmän kautta. 

Puheenjohtaja: Satu Järvenpää, satu.jrvenp(a)gmail.com, puh. 040  7000 686

 www.vitatiimi.fi

ViTatiimi – Facebook sivut

Hilli – Välikylä

Hilli-Välikylän kyläyhdistys ry

Peltokorpi

Peltokorven kyläyhdistys ry

Ruotsalo

Ruotsalon kyläyhdistys ry

Lestijärvi

Lestijärven kotiseutuyhdistys ry

Yli-Lesti

Yli-Lesti seura ry

Alaviirre

Alaviirteen kyläyhdistys ry

Väliviirre

Väliviirteen kyläyhdistys ry

Väliviirre on noin 115 asukkaan ja 45 talouden kylä ja sijaitsee Lohtajalla. Kirkonkylältä on kylälle matkaa 17 km, Kannuksesta 13 km ja Kokkolasta 45 km. Väliviirre on kuulunut Kokkolan kaupunkiin vuodesta 2008. Kylän asutus sijoittuu noin 5 km:n matkalle peltoaukioiden ja metsän vuorottelemana. Kylän läpi virtaa Viirrejoki ja asutus sijoittuu joen molemmin puolin pieniin taloryppäisiin. Kylällä asuu paljon nuoria perheitä. Lapset käyvät koulua 17 km päässä Lohtajan kirkonkylällä. Kyliä halkova tie on päällystetty. Joka taloon tulee hyvä pohjavesi joko Kannuksesta tai Alaviirteeltä. Posti jaetaan myös kahdesta suunnasta. Kylällä on katuvalot, valaistusta on jatkettu v.2006. Kutsutaksiliikenne palvelee kerran viikossa maanantaisin Lohtajan suuntaan.

Pj Antti Kerola 050 401 8207
Sihteeri Paula Keski-Korpela 050 5263 567
Rahastonhoitaja Pekka Kiiskilä 040 937 7412
Anne Jussila 050 552 7284

Väliviirre -lahella.fi nettisivut

Väliviirre-Facebook ryhmä

Möttönen

Möttösen kyläyhdistys ry

Perho

Perhon seurojentaloyhdistys ry

Härkäneva

Härkänevan maa- ja kotitalousseura ry

Kleemola

Kleemolan kyläyhdistys ry

Ylikylä

Ylikylän nuorisoseura ry