Kevättiedote 2022

Uusi toimintavuosi 2022 on jo hyvin aluillaan. Tähän kirjeeseen on koottuna tämän kevään ja alkukesän ajankohtaisia asioita. Asiaa kertyi tällä kertaa hieman enemmän.


TERVEHDYS KAIKILLE TOIMIJOILLE KESKIPOHJALAISTEN KYLIEN UUDELTA PUHEENJOHTAJALTA

Aloitin vuoden 2022 alussa Keskipohjalaiset Kylät ry:n puheenjohtaja. Haluan edesauttaa tiedon välittämistä kylille sekä rakentaa molemminpuolista yhteydenpitoa.

Arvostan suuresti kylillä tehtyä talkootyötä –  se on yleensä edellytys kylien toiminnan kehittämiselle. Olen aina ollut järjestöihminen.

Tulen mielelläni vieraaksi kylillä järjestettäviin kokouksiin ja erilaisiin tapahtumiin.

Ollaan yhteydessä!

Erkki Kuismin
Puheenjohtaja

Erkin kotikylä on Kälviän Ruotsalo. Puheenjohtajan lisäksi meillä on myös uusi varapuheenjohtaja Rainer Wennström Toholammin Härkänevalta. Kaikki uudet hallituksen yhteystiedot löydät tämän kirjeen lopusta.


AVOIMET KYLÄT 2022

Avoimet Kylät järjestetään jälleen lauantaina 11.6.2022. Järjestelyissä pyritään palaamaan aiempaan Avoimet Kylät –malliin, jossa pääpaino on paikan päällä järjestettävillä tapahtumilla. Haluttaessa myös verkkosisältöjä voi edelleen toteuttaa.

Suomen Kylät järjestää kevään aikana verkkokoulutuksia, joiden antia kylät voivat hyödyntää myös muutoin kuin Avoimet Kylät -tapahtuman yhteydessä. Kaikki Suomen Kylien materiaalin löydät osoitteesta www.avoimetkylat.fi

Ilmoittautumisaikaa tapahtumiin on 31.5.2022 saakka. Ilmoittautumislomakkeen saat sihteeriltä, sanna.kaattari(at)kpkylat.fi tai p. 040 6896 200


Keskipohjalaiset Kylät ry:n perinteikäs, koko maakunnan alueelle jaettava tiedotuslehti 2022 ilmestyy toukokuun lopulla.

Mitä mielenkiintoista kerrottavaa teidän kylällänne on toimintaanne tai kesän tapahtumiin liittyen? Entiseen tapaan toivomme kyliltä juttuja ja kuvia siitä, mitä on meneillään ja mitä on saatu aikaan sitten viime lehden ilmestymisen 2019 esimerkiksi hankepuolella taitalkoohommina. Lehdessä voi myös mainostaa tulevan kesän tapahtumia, kuten kesäteatteriesityksiä.

Yhtenä lehden pääteemana on maallemuutto. Siksi toivomme erityisesti kertomuksia ja tarinoita maallemuuttajilta ja maallemuuttajista Oletpa sitten paluumuuttaja, maahanmuuttaja tai maalaistunut kaupunkilainen, kerro kokemuksestasi. Mitkä olivat ne tekijät, jotka saivat sinut valitsemaan nykyisen asuinpaikkasi? Mitä asioita haluaisit kertoa maallemuuttoa suunnitteleville? Jos kylälläsi asuu henkilö, jonka maallemuuttotarina ansaitsee tulla kerrotuksi, niin nyt siihen on hyvä tilaisuus!

Aineiston ehdoton viimeinen jättöpäivä on 9.5.2022, joko osoitteeseen lehti(at)kpkylat.fi tai sanna.kaattari(at)kpkylat.fi – aiemminkin saa lähettää. Ilmoittaja, kysy mediakorttia!

Lehti jaetaan tuttuun tapaan ilmaisjakeluna alueiden Halsua, Himanka, Kannus, Kaustinen, Kokkola (Lohtaja, Kälviä ja Ullava) Lestijärvi, Perho, Toholampi ja Veteli kaikkiin kotitalouksiin.


MUISTUTUS HUIJAUKSISTA

Vuoden 2021 aikana tietoon on tullut, myös Keski-Pohjanmaan alueen yhdistyksiin kohdistuneita huijauksia ja niiden yrityksiä. Useimmiten näitä tapahtuu lomakausina, tai kun yhdistyksen avainhenkilöt vaihtuvat. Pyydämmekin kiinnittämään erityistä huomiota yhdistysten maksujen käsittelyyn sekä siihen liittyvään ohjeistukseen. Sähköpostihuijaukset ovat jatkuneet myös vuoden 2022 alussa. Tutustakin sähköpostiosoitteesta saattaa tulla pyyntö kirjautua Office 365 -tunnuksilla erilaisille sähköisille asiakirjapalvelusivustoille, olkaa varovaisia. Varmistakaa viestien oikeellisuus vaikka soittamalla lähettäjälle.


VUODEN KESKIPOHJALAINEN KYLÄ 2022

Etsimme Keskipohjalaista Vuoden kylää 2022!

Tunnetustihan keskipohjalaisissa kylissä on vain yksi vika, ja se on turhaa vaatimattomuus omista tekemisistä ja saavutuksista. Tänäkään vuonna emme etsi ihmeitä, vaan tavallisen hyvää keskipohjalaiskylää, jossa ihmisen on hyvä elää ja asua.

Otahan yhteyttä kyläasiamieheen tai sihteeriin, niin tuumaillaan asiaa ja täytetään hakemusta vaikka yhdessä.

Vuoden Keskipohjalaiseksi kyläksi valittu pääsee myös ehdolle valtakunnalliseksi vuoden kyläksi 2023.

Muistin virkistykseksi lista tähänastisista Vuoden kylistämme:

2021 Määttälä (Toholampi)
2020 Jokikylä (Kokkola, ent. Kälviä)
2019 Ullavan Ylipään kylät (Kokkola, ent. Ullava)
2018 Salonkylä (Kaustinen)
2017 Eskola, (Kannus)
2014 Vuoden Kylätoimija -palkinto Kleemolan Kyläyhdistykselle
2012 Vuoden kyläkoulukylä –kunniakirja kaikille alueen kyläkoulukylille
2011 Karhi (Kokkola, ent. Lohtaja)
2010 Patana (Veteli)
2009 Ruotsalo (Kokkola, ent. Kälviä)
2008 Härkäneva (Toholampi)
2007 Ylikylä (Halsua)
2006 Yli-Kannus (Kannus)
2005 Yli-Lesti (Lestijärvi)
2004 Peltokorpi (Kälviä)
2003 Väliviirre (Lohtaja)
2002 Puumala (Kaustinen)
2001 Eskola (Kannus)


HANKEKUULUMISIA

Harrastuksiin kulkeminen kylillä!

Keskipohjalaiset Kylät toteutti sekä hallinnoi vuoden 2021 aikana Harrastuksiin kulkemisen Keski-Pohjanmaan malli ( HaKu ) hankkeen. Saimme siihen Traficomin liikkumisen ohjauksen valtionavustuksen – hanke rahoitusta.

Urheiluseuroilta ja muilta harrastuksen tarjoajilta nousi keskusteluissa esiin tarve jäsenellä kuljetusastioita ja viestiä niistä paremmin. Pyrimme mahdollistamaan kyläläisten osallistumisen erilaisiin harrastustapahtumiin. Hankkeen keskeisiä toimijoita Keskipohjalaisten Kylien lisäksi olivat, Toholammin kunta, 4H, Vetelin kunta, Keskipohjanmaan Eläkeliitto, Kannuksen kaupunki, Näppärit , Kepli, KanTo-kansalaisopisto, Halsuan kunta, Kaustisen Pallo Veikot, Perhonjokilaakson kansalaisopisto.

HaKu-hankkeen suunniteluun ja toteutukseen osallistui läheisesti Kyytin2 – hankkeen projektipäällikkö Tomas Luoma. Vaasan yliopiston liikenteen asiantuntija Heli Siirilä osallistui hankkeen kokouksiin ja työpajoihin tuoden asiantuntijuutta hankkeen toteuttamiseen. PiggyBaggy – kimppakyytisovellutusta muokattiin maaseutuolosuhteisin soveltuvaksi. Hankkeen toteuttamista haittasivat erilaiset koronarajoitukset vuoden 2021 aikana.

Kysy Haku – hankkeesta lisää kyläasiamieheltä tai tutustu loppuraporttiin Keskipohjalaisten Kylin kotisivuilla. Linkin loppuraporttiin löydät sivulta https://www.kpkylat.fi/haku-hankkeen-loppuraportti-on-julkaistu/

Esa Erkkilä

kyläasiamies

HaKu-hankkeessa kerättyjä tietoja on käytetty Kyytiin2 -hankkeen Iltakyyti-joukkoliikennepalvelun suunnittelussa.

Iltakyyti toimii Kaustisen ja Vetelin sekä Toholammin ja Kannuksen välillä. Iltakyyti kuljettaa kaiken ikäiset harrastuksiin, kauppaan, asioimaan tai ihan vain kyläilemään.

Lue lisää iltakyydistä https://kulukuri.com/joukkoliikenne/iltakyyti


LEADER-RYHMIEN AJANKOHTAISIA

Terveisiä Pirityisiltä!

Rahoitus vuonna 2022

Yritykset ja yhdistykset voivat hakea rahoitusta Leader Pirityisiltä jatkuvalla haulla. Pirityisten hallitus käsittelee hankkeita seuraavan kerran 26.4 (Hankkeet liitteineen Hyrrään 10.4 mennessä) sekä syyskuussa 2022 (kokouspäivä vahvistetaan myöhemmin).

Pirityisiltä voivat hakea rahoitusta Halsuan, Lestijärven, Perhon, Toholammin, Vetelin Kaustisen sekä Kokkolan kaupungin Kälviän, Lohtajan ja Ullavan alueiden yhdistykset ja yritykset.

Valmistautuminen tulevaan ohjelmakauteen

Valmistelemme parhaillaan tulevan ohjelmakauden kehittämisohjelmaa yhdessä alueen asukkaiden ja yrittäjien kanssa. Kyselyiden avulla keräämme tärkeää tietoa alueen asukkailta siitä, millaisena he näkevät oman asuinseutunsa ja mitä kehittämisen kohteita siinä on. Nuorten näkökulma kotiseudusta ja sen kehittämisestä antaa meille arvokasta tietoa tulevaisuuden kehittämiskohteita ajatellen. Meille on myös tärkeää tietää, millaisia tukimuotoja yrittäjät pitävät tärkeinä ja mihin rahoitusta tulisi kohdentaa sekä kartoitamme alueen yritysten tarpeita toiminnan tukemiseksi ja kehittämiseksi.

Alueen asukkaille suunnattuun kyselyyn pääset tästä linkistä.
Nuorille suunnatun kyselyn löydät tästä linkistä.
Yrittäjille suunnatun kyselyn löydät tästä linkistä.


Tervehdys Rieska-Leaderistä!

Rieska-Leaderin toiminta jatkuu tuttuun tapaan – tämän vuoden Leader-hakemuksia koskevat samat säännöt kuin aiempinakin vuosina. Uudesta ohjelmakaudesta tiedotetaan sitä mukaan, kun suunnitelmat etenevät. Alueen asukkailla ja muilla toimijoilla on mahdollisuus vaikuttaa tulevan kauden suunnitteluun. Tavoitteena on järjestää alueemme kunnissa kaikille avoimia infotilaisuuksia vallitseva koronatilanne huomioiden

Alueen toimijat ovat aktiivisia ja saammekin käsiteltäväksemme runsaasti erilaisia hankkeita. Rieska-Leader myönsi tukea Kannuksen ja Himangan alueelle vuoden 2021 aikana runsaat 284 000 euroa. Rieskan myöntämällä tuella parannetaan monipuolisesti muun muassa alueen harrastusmahdollisuuksia.

Hanketuella on rakennettu esimerkiksi maastopyöräilyä ja temppupyöräilyä palveleva pumptrack-rata Kannuksen Kitinkannuksen liikunta-alueelle. Myös Kannuksen Tennishalli Oy toteutti yleishyödyllisen hankkeen, jossa uusittiin Kannuksen Kitinkankaan alueella sijaitsevan tennishallin sisäkattoa sekä laajennettiin pelimaton pinta-alaa.

Uusimmassa Leader-hankkeessa Kannuksen Ura ry parantaa lasten ja nuorten harrastusmahdollisuuksia rakentamalla aidatun tekonurmikentän Kannukseen. Tekonurmikenttää käyttävät myös kaikki Kannuksen Uran jalkapallojoukkueet treeneihin ja jalkapallopeleihin. Takalon alakoulun viereiselle nurmialueelle rakennettava tekonurmikenttä toimii myös koululaisten liikuntapaikkana. Aiemmissa Leader-hankkeissa Kannuksen Ura ry rakensi salibandylle suunnitellun pihapelialueen Kannukseen, joka toimii talvella lapsille ja nuorille luistelualueena, sekä katetun katsomon pesäpallokentälle. Katsomossa on paikat noin 250 katsojalle sekä kuuluttamo ja kioski.

Himangalla toteutetaan myös Rieska-Leaderin rahoittamia yleishyödyllisiä hankkeita, jotka parantavat niin ikään liikuntapaikkojen turvallisuutta sekä monipuolistavat paikallisia urheilumahdollisuuksia. Himangan Urheilijat ry:n luotsaamassa hankkeessa uudistetaan Pernun ulkoilualueen valaistusta nykyaikaisiksi ja energiaa säästäviksi LED-valoiksi. Aiemmassa Rieska-Leaderin tukemassa hankkeessa Himangan Urheilijat paransivat paikallisen urheiluhallin käyttömukavuutta uudistamalla toimitiloja muun muassa pesutilojen osalta. Himangan Roima ry puolestaan investoi hankkeessaan Rieska-Leaderin myöntämällä tuella harjoitustilalleen tatamin, potkunyrkkeilyvälineet ryhmäliikuntaan sekä välineitä lasten liikuttamisen tukemiseksi.

Kannuksen Eskolan kylässä toteutetaan Eskolan Kyläpalvelu Oy:n vetämää Ikäpaja-hanketta, jonka tavoitteena on ehkäistä yksinäisyyttä ja syrjäytymistä sekä tukea mielekästä elämää kotikylässä vielä vanhemmallakin iällä. Ikäpaja-hankkeella pyritään tavoittamaan Eskolan kylän ikäihmiset sekä mahdolliset muut toimintarajoitteiset ihmiset ja mahdollistamaan heille heidän toiveiden mukaisia vapaa-ajan aktiviteetteja. Hanke toimii yhteistyössä kylän eri toimijoiden kesken, yhteisöllisyyttä hyödyntäen ja tavoitellen. Ikäpaja-hankkeessa on käynnistetty muun muassa harrastekahvila Motti, jonka avajaisia vietettiin Eskolassa Kylätalo Veturitallilla 30.9.2021.

Kpedun ja Metsänhoitoyhdistys Keskipohja ry:n Löydä metsä -hankkeen tavoitteena on perustaa luontopolku opasteineen Silmäjärventien läheisyyteen Kannukseen. Luontopolun eri kohteille tulee niistä kertovia digitaalisia materiaaleja sekä tehtäviä eri käyttäjäryhmille. Hankkeen pitkän tähtäimen tavoitteena on kohderyhmien hyvinvoinnin parantuminen lisääntyneen luonnossa liikkumisen myötä sekä luonto- ja metsätietouden parantuminen. Hankkeella pyritään myös Kpedun metsäalan koulutuksen tunnettuuden ja vetovoimaisuuden lisäämiseen.


MUUTTUIKO YHTEYSTIETO?

Sihteerikkö-tiedottaja täällä Keskipohjalaisilla Kylillä yrittää pysyä kärryillä siitä, keitä ovat jäsenyhdistysten ja -seurojen kulloisetkin avainhenkilöt ja mitkä ovat ajantasaiset yhteystiedot. Muuttuneet ja uudet yhteystiedot voi lähettää Keskipohjalaisten Kylien sihteerille sanna.kaattari(at)kpkylat.fi.

Sähköpostiosoitteet ja muut yhteystiedot tulevat vain Keskipohjalaisten Kylien käyttöön eikä niitä luovuteta ulkopuolisille.

Kauhian iso Kiitos jo etukäteen!


Millaista käytännön tietoa, koulutusta, toimintaa tai apua te yhdistyksinä ja kyläläisinä haluatte Keskipohjalaisilta Kyliltä?

Antakaa vinkkejä sekä palautetta puheenjohtajalle tai kyläasiamiehelle, tai nykäiskää vaikka hihasta jotakuta Keskipohjalaisten Kylien hallituksen jäsenistä ideanne tuomiseksi edelleen. Yhteystiedot löytyvät myös nettisivultamme www.kpkylat.fi/yhteystiedot/

Hallituksen varsinaiset jäsenet
Erkki Kuismin, pj.
Rainer Wennström
Sirpa Nevasaari
Krista Järvelä
Aimo Kallio
Sanna-Maija Kauppi
Helena Koivusalo

Hallituksen varajäsenet
Miia Tiilikainen
Risto Pakkala
Anja Jussila
Milla Korkiala
Paula Keski-Korpela
Paula Määttälä

Lapiomiehet”
Esa Erkkilä, kyläasiamies, esa.erkkila(at)kotinet.com
Sanna Kaattari siht/rahast/tiedotus, sanna.kaattari(at)kpkylat.fi

jutut


Posted

in

by

Tags: